Casa Geo:eva

Los Angeles, California
2004

The existing small 1950’s house is located on a hill in the Beachwood Canyon area.  Facing southeast, it has sweeping views from the Griffith Observatory to downtown Hollywood. Opening the house up towards these views became a primary focus in the remodel.  An overall master plan for the house and the landscape was developed and divided into two phases.

The first phase included remodeling the existing house and converting the basement into a den, study and small bathroom with an outdoor shower. The existing first floor was connected to the converted basement by a metal and wood spiral stair wrapped in a metal bead drape and lit from above. Curved walls enveloped the stair and softened the transition from orthogonal walls to the round stair. On the first floor the living area was opened up to the kitchen, hallway, balcony and the panoramic view. An undulating wood slat screen separated the more public living space from the private. The bathroom wall toward the exterior was replaced by a large translucent window filtering light and shadows from the bamboo (planted outside) into the serene wood, stone and tile bathroom. The wall separating the bathroom from the hallway was replaced by a hard fabric screen which added another layer of translucency filtering the remaining light into the interior of the house.

The second phase will include landscaping the backyard, adding a wood deck with a lowered seating area around a fire pit, and an infinity-edge pool facing the expansive views. The clients came to the project with a very modern, yet eclectic, vision for the look of the house. Specific elements of the original house were retained and are juxtaposed against new clean modern elements and finish materials.