Desert House

Palm Desert, California
1999

A large hillside lot overlooking the Bighorn Golf Course with large natural rock outcroppings and a vertical drop to the golf course below gives the site an uninterrupted view of the Coachella Valley to the east. The design consists of a new 7,000 square foot residence with 5 bedrooms, 6 bathrooms including two master suites. Shared entertainment spaces include a screening room, living room/family room, and art gallery/entry bridge. The natural landscape becomes the formal operative behind the response to this unique site. The negative space between two rock outcroppings informed a strategy of positioning walls to focus the views from the interior to the exterior. A tilted roof plane lifts at various points to enhance the spatial continuum of the framed landscape. Exterior hardscape spaces were situated to take advantage of the natural rock outcroppings providing enclosure and privacy to the two private master suite spaces.